Verloskundigen

Verloskundigen

Een verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bevalling, kraamperiode tot en met 6 weken na je bevalling. Mocht je voor je zwangerschap met vragen zitten dan bieden we hier in de regio ook een kinderwensspreekuur aan.

Zwanger worden

Als je zwanger wilt worden, kun je naar het kinderwensspreekuur. Dit spreekuur heeft twee doelen: het geven van voorlichting om de kans op een gezond kind te vergroten en het inschatten van de risico’s op mogelijke problemen of afwijkingen. Heb je de wens om naar dit kinderwensspreekuur te komen, neem dan contact op met een verloskundige bij jou in de buurt.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wordt je begeleid door een verloskundigenpraktijk. Je zal regelmatig voor controle komen, waardoor je je verloskundige leert kennen en je verloskundige jou leert kennen. Tijdens de controles geeft je verloskundige voorlichting en advies.

Ze controleert je zwangerschap, ze houdt in de gaten of alles volgens plan verloopt. Mocht er ergens tijdens de zwangerschap een reden van zorg zijn, dan overlegt zij laagdrempelig met een gynaecoloog van een ziekenhuis van jouw voorkeur en verwijst zij je zonodig naar dit ziekenhuis.
Samen met je verloskundige bespreek je tijdens je zwangerschap jullie wensen voor je bevalling en maak je eventueel een verwachtingsplan.

De bevalling

Ze begeleidt je bevalling volgens jullie idee: vind je het fijn als er iemand continue aanwezig is, of vind je het fijner om wat meer met rust gelaten te worden? Dit bespreek je al tijdens je zwangerschap maar kan ook makkelijk worden aangepast tijdens je bevalling.

Als je bevalling begonnen is, dan is het voor moeder en kind fijn als deze binnen een normale periode verloopt, je verloskundige zal hier dan ook op toezien.

In de eerste zeven tot tien dagen na de geboorte bezoekt je verloskundige je thuis om je te controleren en te begeleiden. Ze heeft een belangrijke rol bij het normale verloop van je kraamperiode. Ook de kraamverzorgende heeft hierin een belangrijke rol. Als zij iets signaleert, bespreekt ze dat met de verloskundige.
De kraamperiode is ook een fijne periode om met je verloskundige je zwangerschap en bevalling nog na te bespreken.
Ongeveer zes weken na de bevalling heb je een afsluitende controle bij de verloskundige. Tijdens dat laatste bezoek bespreek je het verloop van de zwangerschap en bevalling en kun je vragen stellen. Tevens vindt er een laatste controle plaats van je bekkenbodem en eventuele hechtingen.

Om goede zorg te kunnen garanderen werken we als verloskundigen niet door de hele regio, maar hebben we deze opgedeeld in werkgebieden. Deze gebieden worden vermeld bij de praktijken.

Contact

Heeft u op- of aanmerkingen op deze website?
Mist u bepaalde informatie? Stuur dan een e-mail naar

Wil je ons schriftelijk bereiken dan kan dit via ons postadres:
Prins Bernhardlaan 54 3555 AE te Utrecht.